Vill du utbilda dig till målare?

Hej, jag jobbar som målare i Ängelholm och just nu hjälper jag till med att måla fasaden på ett hus och i morgon ska jag måla om en hel lägenhet och sätta upp nya tapeter. Det är mycket roligt och man får träffa mycket trevliga människor. Det här är ett roligt arbete där man får vara kreativ och jag kommer att slå ett slag för utbildningen till målare, kanske är det ett framtidsjobb för just dig?

Målning och dekoration är ett hantverk som har funnits sedan urminnes tider. Idag finns det moderna tekniker och produkter, men grunden i hantverket är densamma. Förutom fasader och inredningsmålningar kan man arbeta med möbler, trappor, altandörrar och mycket annat.

För att bli målare krävs det en 3-årig utbildning på yrkeshögskola eller gymnasieskola inom bygg- och anläggningsprogrammet. Under utbildningen lär man sig allt från grunderna i färgkomposition och penselteknik till mer avancerade tekniker som t.ex. lasyrmålning och strukturputs.

Det finns gott om jobbmöjligheter för målare i Sverige, både inom byggbranschen och inom industrin. Många arbetar som frilansare eller startar egna firmor. Vill du veta mer om utbildningen till målare och jobbmöjligheterna, så hittar du mycket bra information på nätet. En annan sak som är roligt är alla kontakt med människor. Man träffar alla möjliga slags personer och de flesta är nöjda och tacksamma men det finns också dem som är otrevliga. Jag besvarar gärna era frågor nere i kommentarerna och med det sagt önskar jag er alla en bra dag!

Kommentar från Affe: Har du något tips för en ungdom som vill bli målare?

Svar: Jag tror det viktigaste är att ha ett intresse för det man ska lära sig och göra. Det är mycket praktiskt arbete och det krävs både precision och skicklighet. Man måste också tåla stökiga omgivningar och inte vara rädd för höjder.