Vad gör en snickare?

Hej, jag heter Lars och jobbar som snickare i Linköping men ibland får jag uppdrag även i Ljungsbro. Jag vill slå ett slag för yrket och kommer i det här inlägget att gå på djupet i vad vi som arbetar som snickare gör, kanske kan det locka någon att utbilda sig?

Det finns olika typer av snickare, dem som är specialiserade på att bygga hus, andra möbler och sedan finns det inredningssnickare som jag är. Vi inredningssnickare jobbar med allt från att tillverka nya möbler och bygga om befintliga, till att sätta upp tak, lister och tapeter. Men i grunden gör vi ungefär samma saker.

Först och främst så gör vi ritningar, antingen på datorn eller för hand. På ritningarna specificerar vi alla mått och detaljer som krävs för att kunna tillverka det som ska byggas. När ritningarna är klara går vi till verktyget och börjar såga, hamra, skruva och måla. Ibland jobbar vi bara med handverktyg som yxa, hammare och skruvmejsel, andra gånger använder vi elektriska verktyg som exempelvis borrmaskin eller cirkelsåg. En del av det som kanske lockar folk till att bli snickare är förmågan att se en idé i ditt huvud och sedan förverkliga den. Med lite skicklighet och övning kan man tillverka nästan vad som helst. När det gäller material så använder vi ofta trä, men det finns en mängd olika material man kan jobba med. Man kan tillverka möbler i metall eller plast, allt beror på vad kunden vill ha. En del av jobbet innebär att vi arbetar på byggarbetsplatser tillsammans med andra yrkesgrupper.